OpenCart is een flexibel, gebruiksvriendelijk en efficient open source E-commerce platform met oneindig veel mogelijkheden. Het systeem is dan ook erg populair bij menig bedrijf wat actief is in de E-Commerce. Wilt u een OpenCart webshop laten maken of onderhouden? Dan bent u bij MCE Digital aan het juiste adres.

 

E-Commerce Strategie

Een succesvolle webshop begint bij een doordachte strategie.

Ontwerp en bouw

+10 jaar ervaring met ontwerpen en bouwen van OpenCart webshops.

Maatwerk Opencart

Maak het verschil met maatwerk functies en koppelingen.

Hosting & Support

Snel, schaalbaar en veilig. Persoonlijke support.

Bug fixing

OpenCart problemen, errors en bugs snel en professioneel opgelost.

 

Wat is OpenCart?

OpenCart is open source webshop software. De broncode van de software is gepubliceerd en vrij toegankelijk. Iedereen mag Opencart gebruiken, bewerken en (al dan niet aangepast) verspreiden.

Opencart is gebaseerd op PHP en maakt gebruik van een MySQL database. OpenCart is een ideaal CMS (Content Management Systeem), voor webshops. De gebruiker kan zonder technische kennis zijn webshop eenvoudig beheren.

Het aantal producten en categorieën zijn in principe onbeperkt. Daarnaast is Opencart erg geschikt voor een Multistore setup. Hiermee kunt u meerdere webshops beheren door middel van één backend beheersysteem. 

Voor het goed inrichten van een OpenCart webshop, is technisch kennis nodig. Daarom is het verstandig om dit aan een ervaren bureau over te laten. OpenCart biedt bijna oneindig veel aanpassingsmogelijkheden en het ondersteunt 40 talen en diverse valuta. 

opencart-logo.png

Maatwerk is binnen Opencart mogelijk en dankzij tools als VQMod en Ocmod is het niet nodig de oorspronkelijke broncode aan te passen.

Nederland telt zo’n 67.000 webwinkels. OpenCart is daarbij één van de oudste en veelgebruikte software voor het maken van een webshop. In dit artikel vertellen wij u graag meer over OpenCart.

Compacte basis van het CMS

OpenCart is op zichzelf zeer compact, de belangrijkste functionaliteiten zitten in de basis. Wat het voordeel hiervan is? Er zijn weinig overbodige functies. Dit maakt het CMS bijzonder gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

Bij OpenCart is de backend goed geordend. De backend is het gedeelte van het CMS waar de beheerder toegang tot heeft, maar de bezoeker niet. Hier kunt u dus bijvoorbeeld de producten of categorieën toevoegen.

OpenCart is vrij eenvoudig te installeren en is standaard niet veeleisend qua hosting. Ook voor het doorvoeren van technische aanpassingen, is OpenCart een handig systeem. De zogenaamde MVC structuur (Model, View, Controller) van OpenCart is namelijk een populaire software architectuur.

Welke functies zitten er in een OpenCart webshop?

OpenCart biedt een ultieme reeks mogelijkheden. Zit wat u wilt niet in de basis? Geen probleem. Er is een complete marketplace met duizenden extensies, die uw wensen alsnog waarmaken.

Daarnaast is het mogelijk externe programma’s zoals bijvoorbeeld de boekhouding te koppelen door middel van een API (Application Programming Interface). Een API maakt koppelingen tussen systemen mogelijk. Met een API zet je informatie uit het ene systeem om, in begrijpelijke taal voor het andere systeem. Zo kun je dus OpenCart aan bijvoorbeeld een boekhoudprogramma koppelen of aan E-mailmarketingsoftware zoals Mailchimp.

 

Hieronder staat een overzicht van functies en opties die mogelijk zijn binnen Opencart:

Opencart 3.x Admin Beheer Nederlands

 • Activiteitendashboard
 • Klanten / gebruikersbeheer
 • Ongelimiteerd aantal categorieën en producten
 • Multistore (meerdere shops in één beheeromgeving)
 • Product opties en attributen
 • Affiliates
 • Kortingen en kortingsbonnen
 • Spaarpunten
 • Filters
 • Meerdere valuta mogelijk (multi0currency)
 • Meerde talen mogelijk (multi-language)
 • Betaalmethoden
 • Terugkerende betalingen / abonnementen
 • Verzendmethoden
 • Verkoop rapportages en statistieken
 • Volledig responsive (ook geschikt voor o.a. mobiel/tablet)
 • SEO mogelijkheden

Bovenstaande is nog lang niet alles. Daarnaast zijn er duizenden add-ons en modules beschikbaar in de Opencart marketplace. Mocht dit niet afdoende zijn, dan is er ook altijd maatwerk development mogelijk.

Design webshop, themes / templates Opencart

Na installatie van de software komt het design aan bod van de webshop. Binnen Opencart wordt dit gedaan middels theme’s of templates, net zoals bij andere bekende CMS systemen. Een template zorgt voor een basis layout waarin de huisstijl verwerkt is. Er zijn grofweg drie manieren om een theme in te zetten, namelijk:

 • Custom theme op maat, volledig zelf ontwikkeld en uniek
 • Gratis bestaand Theme installeren
 • Een bestaand Theme kopen

MCE Digital verzorgd voor haar klanten meestal de eerste optie, namelijk een theme volledig op maat. Uit budget overwegingen komt het ook voor dat we een bestaand theme gebruiken en deze naar wens configureren en aanpassen. Bij alle designs staat de gebruiker en doelgroep centraal. We houden rekening met zaken als SEO en snelheid. Daarnaast werken we mobile first. Bij mobile-first design zijn gebruikers met mobiele apparaten het eerste uitgangspunt voor het ontwerp van de website.

Nieuwsgierig geworden? En wil je een OpenCart webshop laten maken? Neem gerust contact op.

Extensies en modules OpenCart

De basis van OpenCart staat als een huis en is makkelijk uit te breiden: met extensies, modules en plugins. Zo zijn er maar liefst 13.000 gratis Opencart extensions om uw webshop die functionaliteiten te geven die u wilt. Daarnaast zijn er ook betaalde opties.

Het is goed om selectief om te gaan met modules. Twijfelt u over de aanschaf of installatie van een module? We helpen u graag met de selectie en advisering.

Heeft u een plugin gevonden die grotendeels doet wat u nodig heeft, maar net niet helemaal passend is? Ook hier kunnen we u ondersteunen. Het is namelijk zonde om het wiel nogmaals uit te vinden. Aanpassingen op bestaande modules zijn dan ook meestal een slimme keuze en verzorgen we regelmatig.

Opencart updaten en versies

Net zoals andere e-commerce platformen worden er regelmatig nieuwe functies aan Opencart toegevoegd. Om er zeker van te zijn altijd het maximale uit uw Opencart webshop te halen adviseren wij om regelmatig te updaten. Zodoende profiteert u naast de nieuwe functies ook van zogenaamde bugfixes. Doordat wij bij maatwerk gebruik maken van VQMOD en OCMOD zijn updates eenvoudiger door te voeren. Bent u nog geen klant van ons? Geen probleem. Ook in dit geval kunnen we u helpen bij het updaten van uw Opencart shop. Alvorens wij dit kunnen uitvoeren doen wij eerst een impact analyse. Op basis hiervan weet u precies waar u aan toe bent.

Hosting voor uw Opencart webshop

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Magento is Opencart laagdrempelig te hosten. Wil je extra performance en snelheid, dan is ons advies om te hosten bij een ervaren Opencart hoster. Belangrijke aspecten zijn onder andere veiligheid en snelheid, maar bijvoorbeeld ook reactietijden en garanties van de provider. Naarmate een webshop in omvang toeneemt qua bezoekers, producten en orders is het van belang om de hosting te kunnen meeschalen. Veelal biedt een VPS dan uitkomst.

Voordelen van de Opensource community

Tenslotte is het goed te weten dat OpenCart een levendige online community van ontwikkelaars heeft. Problemen zijn zo snel opgelost. Er is ook een Nederlands community forum. Bovendien is OpenCart bijzonder gebruiksvriendelijk, ook voor beginners.

Gratis adviesgresprek? Neem direct contact op!

Ziet u een samenwerking met ons wel zitten? Neem gerust contact op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.